donderdag 13 november 2014

Guatemalteken op bezoek


Donderdag 13 en vrijdag 14 november bezocht de delegatie Toverveld. 
Eerst werden ze welkom geheten door alle leerlingen en in het bijzonder door ons Toverveldkoor. 

 

Daarna bezochten ze het derde kleuterklas van juf Jenny om de poppenkast bij te wonen.


Een les wiskunde, Frans en het Toverveldkoor onder de middag vielen zo goed in de smaak dat ze zelf ook de les overnamen. 

 

 

In de namiddag bezochten ze het eerste leerjaar waar de grootouders kwamen vertellen over de school vroeger. Tot slot bezochten ze donderdag de Reisbeurs van het zesde leerjaar. 

 


Op vrijdag ging de delegatie met het vijfde leerjaar naar het militair kerkhof waar 'De Groote Oorlog' werd herdacht. Ook de Guatemalteken herdachten met een ritus alle gesneuvelden. Getuige het ROB-fragment.

 Een reactie van een medewerkster van Djapo...


Hola tod@s,

mag ik me even voorstellen.
Ik ben Hilde Martens en werk als educatief medewerker bij de vzw Djapo.

ik was onlangs samen met de delegatie uit Guatemala een hele dag aanwezig in GBS Toverveld.
Op die woensdagavond zag ik tijdens de voorstelling in 'De Wildeman' ook hoe de delegatie in andere scholen ontvangen werd ...en ik moet zeggen dat ik er heel erg van genoten heb. Jullie deden je uiterste best om de maestros zo veel mogelijk input te geven. Axenroos, CLIM, poppenkast, gedifferentieerd werken, Franse les, turnles, liedjes aanleren, bezoeken aan museum en kerkhof...

Het was tof om zien hoe directies, leerkrachten, leerlingen en ook grootouders met deze uitwisseling zijn omgegaan.
Ik ben er ook zeker van dat jullie het een volgende keer ook weer wat anders zullen aanpakken. De uitspraak rond 'tijd' of 'te weinig tijd' of 'te veel willen doen' kwam bij iedereen 'aan' denk ik.
En ik ben er ook zeker van dat jullie de uitwisseling in Guatemala zo goed mogelijk zullen voorbereiden.

Mijn mooiste ervaring was het moment dat de oudste van de drie mannen de muziekles in Het Toverveld' overnam. Zijn eerste vraag was of ze een bootje kenden. De tweede of ze ook een bootje konden maken van papier. Ik denk dat 4 van de zowat 30 kinderen hun hand in de lucht staken.
En daarom maakte hij een papieren bootje, zijn lesmateriaal. Een collega schreef daarbij de tekst van een kort maar o zo mooi lied op het bord. En na één keer voorzingen zong het hele koor uit volle borst mee. Ik zette het in het weekend op youtube. Había una vez un barco chiquito (er was eens een klein bootje)

Zelf werk ik al 12 jaar samen met de Escuela Montessori Jan Amos Comius in Nueva Guinea, Nicaragua. Daar koos de Nicaraguaanse directrice, die de kans had een pedagogiediploma te behalen in Duitsland, ervoor om op een voor Nicaragua volledig andere manier les te geven. Meer info via www.vonkita.be (emjac) en via https://www.youtube.com/watch?v=Vey4xLx1D1I

Bueno, tot hier voor vandaag. Ik hoop samen met jullie, of zeker met de mensen die volgend jaar in juli naar Guatemala trekken nog enkele malen rond de tafel te mogen zitten. Het gaat zo een leerrijke reis worden.

Eén hele grote tip....zorg dat je echt zoveel mogelijk Spaans spreekt...maar misschien heb je dat al ondervonden tijdens de bezoeken hier ;-)

saludos, feliz navidad en een fijn verlof

Hilde

1 opmerking :